CLA , wat is het, wat doet het?

Diverse onderzoeken wijzen uit dat de stof CLA je zou kunnen helpen om een slanker en gezonder lichaam te verkrijgen. Er komen dan ook steeds meer supplementen en pillen met CLA op de markt. Maar wat zou CLA nou eigenlijk voor je lichaam kunnen betekenen en in hoeverre is de werking van CLA wetenschappelijk bewezen? En hoe zit het met CLA pillen en supplementen? Zijn die eigenlijk wel gezond? Je leest het allemaal in dit artikel!

CLA Capsule

CLA Capsule

Wat is CLA?

CLA is de afkorting van Conjugated Linoleic Acid oftewel geconjugeerd linolzuur. CLA is dus linolzuur oftewel een vorm van tweevoudig onverzadigd omega-6-vetzuur. Omega-6-vetzuren (en dus ook CLA) zijn essentiële vetzuren. Dit betekent dat het menselijk lichaam CLA linolzuur niet zelf kan produceren, maar wel nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Mensen kunnen CLA vetzuren binnenkrijgen via de voeding en er zijn bovendien pillen en supplementen met CLA op de markt.

Afvallen met CLA pillen & wetenschappelijk onderzoek

Er zijn diverse wetenschappelijke studies verricht naar het effect van de inname van CLA (pillen) op afvallen, afslanken en de lichaamssamenstelling van mensen. Deze studies tonen over het algemeen aan dat CLA ervoor zorgt dat de hoeveelheid lichaamsvet afneemt, terwijl de hoeveelheid vetvrije lichaamsmassa juist toeneemt. Dit betekent dus dat CLA niet zozeer voor minder gewicht op de weegschaal zorgt, maar wel voor minder vet en meer spieren. Je krijgt dus een mooier en strakker figuur door het gebruik van CLA.

Wat is het exacte effect van CLA?

Onderstaande effecten van CLA zijn wetenschappelijk onderbouwd. In deze studies werd het gebruik van CLA pillen vaak gecombineerd met een gezonde levensstijl, lichaamsbeweging en krachtsport. Kort gezegd kent CLA de volgende effecten m.b.t. afvallen:

  • Gaat vetopslag tegen
  • Bevordert spieropbouw & beschermt spieren (waardoor je lichaam meer calorieën verbrandt)
  • Verbetert metabolisme (stofwisseling)
  • Gunstig effect op cholesterolniveau & bloedsuikerspiegel
  • Helpt bij de hormoonhuishouding

Andere effecten van CLA op je gezondheid:

Diverse onderzoeken wijzen overigens uit dat CLA nog meer positieve effecten op je gezondheid heeft. Zo blijkt CLA volgens diverse onderzoeken een kankerremmende en kankerbestrijdende werking te hebben. Daarnaast zou CLA je immuumsysteem verbeteren.

In welke voeding zit CLA?

CLA zit van nature in dierlijk vet. Eet je dus vlees of zuivel, dan krijg je op die manier CLA binnen. Met name vlees, eieren en zuivelproducten die afkomstig zijn van grazende (grasetende i.p.v. graanetende) dieren bevatten relatief veel CLA. Denk hierbij bijvoorbeeld aan producten van koeien, schapen en geiten. Goede bronnen van CLA zijn dus o.a. melk, boter, kaas & vlees van grazende dieren.

De exacte hoeveelheid CLA verschilt echter enorm per voedingsmiddel, per seizoen en zelfs per dier. Zo blijkt zachte, jonge kaas bijvoorbeeld meer CLA te bevatten dan oudere, hardere kaassoorten. Daarnaast zorgt de hedendaagse bio-industrie (techniek, voeding & leefomstandigheden) ervoor dat de hoeveelheid CLA in dierlijke producten die wij in de standaard supermarkt kopen, een stuk lager is dan vroeger. Zodoende krijgt de gemiddelde mens nog maar ongeveer 1 gram CLA per dag binnen.
Hoe zit het met CLA pillen & supplementen?

Dankzij bovenstaande positieve resultaten en effecten van CLA, wordt dit linolzuur steeds vaker in dieetpillen en sportsupplementen verwerkt. Met name de combinatie van CLA en groene thee in pillen is immens populair. Deze koop je uiteraard bij Born To Lift 🙂 !

Dosering CLA pillen

Op basis van diverse wetenschappelijk studies wordt een dagelijkse hoeveelheid van 3 tot 3,5 gram (3500 mg) CLA aangeraden. Een hogere dosering zou niet nuttig zijn en zelfs negatieve gevolgen kunnen hebben voor je gezondheid. Houd je dus altijd aan de voorgeschreven dosering van een CLA supplement. Staat er geen dosering op de verpakking? Een CLA pil of tablet bevat doorgaans 500 tot 1000 mg. Op basis daarvan kun je uitrekenen hoeveel pillen je dient te nemen om aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid CLA te komen. Houd er rekening mee dat een supplement nooit volledig uit CLA bestaat, maar bijvoorbeeld voor slechts 75%.

essentials_cla

Hoelang werkt CLA?

Volgens een studie uit 2007 zou CLA het beste werken in de eerste 6 maanden. Na 2 jaar werden er bij het desbetreffende onderzoek geen gunstige effecten meer gevonden bij het gebruik van CLA pillen.

Voeding met CLA versus pillen met CLA

Omdat er over het algemeen niet erg veel CLA in de hedendaagse voeding zit, zou je enorme hoeveelheden vetrijk vlees en zuivel moeten eten om voldoende CLA binnen te krijgen via voeding. Indien je wilt afvallen of in ieder geval niet wilt aankomen, dan gaat je voorkeur daar waarschijnlijk niet naar uit. Een goed alternatief is dan dus een CLA supplement. Er zijn echter een aantal tegenstrijdige onderzoeksresultaten met betrekking tot CLA in voeding en CLA in dieetpillen. De samenstelling van CLA zou bij bepaalde pillen anders zijn, waardoor deze pillen geen effect hebben of zelfs een averechts effect kunnen hebben op de gezondheid. Bij een groot deel van de onderzoeken naar CLA werd overigens gebruik gemaakt van CLA pillen.

 

Is ieder merk CLA pillen even goed?

Nee, het tegendeel is zelfs waar. Er zijn minimaal 28 isomeren (stoffen) die tot de CLA-familie behoren. Bovenstaande onderzoeksresultaten en effecten worden veelal gelinkt aan een bepaalde vorm (samenstelling) van CLA. Deze samenstelling is inmiddels gepatenteerd en op de markt gebracht onder de merknaam “Tonalin”. De formule van Tonalin wordt overigens in diverse CLA supplementen gebruikt, waaronder CLA pillen van  Trec

Andere vormen en samenstellingen van CLA zouden geen effect hebben of zelfs averechts werken voor je gezondheid. Voor het effect van CLA pillen van het merk Tonalin zijn dus de meeste bevestigende wetenschappelijke studies. De CLA die in deze pillen wordt verwerkt, wordt verkregen uit natuurlijke saffloerolie. Deze vorm van CLA zou een stuk effectiever zijn dan pillen met CLA dat verkregen is uit zonnebloemolie.

Brengt het gebruik van CLA pillen of tabletten risico’s met zich mee?

Er bestaan een paar wetenschappelijke studies waaruit blijkt dat het gebruik van bepaalde samenstellingen van CLA negatieve gevolgen voor de gezondheid zou kunnen hebben. Hierbij worden onder andere een verhoogde kans op diabetes en een verhoogd cholesterol genoemd. Er zijn echter evengoed studies die deze resultaten juist weer tegenspreken. Conclusie: de algemene opvatting is dat het gebruik van CLA geen kwaad kan. Wees je er echter bewust van dat er een aantal tegenstrijdige onderzoeksresultaten zijn op dit gebied. Let goed op eventuele lichamelijke klachten en veranderingen tijdens het gebruik van CLA pillen. Raadpleeg altijd je huisarts indien je vragen of twijfels hebt over het gebruik van CLA pillen.