Neem jij een RE-FEED dag? Dit is wat je moet weten

Doet u aan refeeds of cheat days ?

cheatmeal

Enkele ongemakkelijke waarheden over de nood aan refeeds en cheats …

1. Als je meer dan 21 kcal/kg lichaamsgewicht eet, dan heb je geen refeeds nodig. U doet aan cheat days? U bundelt veel voedingsstoffen waarvan u de perceptie gekweekt hebt dat ze slecht zijn voor u op één dag. U kweekt een ongezonde relatie met voeding waarbij u systematisch toegeeft aan alles op een dag, en dingen vermijdt alle andere dagen. Mogelijk voelt u zich ook slecht als u teveel overdrijft, of het niet kan laten zo’n voedingsstof te eten buiten uw cheat day om. Het zou beter zijn die etenswaren die u bundelt op uw cheat day te verdelen over de dagen van de week. Uw relatie met voeding zal beter worden en u zult minder “cravings” hebben.

2. Een echte refeed is ideaal gezien hoog in koolhydraten, ongeacht of uw dieetdagen hoog of laag in koolhydraten zijn. Ze bedraagt zo’n 1500 kcal meer dan uw onderhoud die enkel bestaan uit koolhydraten.

3. Naarmate u dichter bij de datum van uw shoot, event of wedstrijd komt, zult u waarschijnlijk verder zakken in calorieën. Op dit punt moet de frequentie aan refeeds gaan TOENEMEN, niet afnemen. Als uw coach uw cheat day afschaft, dan moet hij bij 21 kcal per kg per dag, ook weer refeeds gaan invoeren. Doet hij dat niet, dan snapt hij geen fluit van hoe refeeds werken om uw gewichtsverlies te onderhouden en te versnellen. Bij extreem lage calorieën (minder dan 19kcal/kg) (nooit aangeraden maar soms nodig) kan een refeed om de 3-4 dagen zelfs nodig zijn.

4. Eén enkele maaltijd is altijd een cheat maaltijd. Een refeed is een impuls. Die bestaat steeds uit minstens twee maaltijden, maar zal doorgaans beginnen met een halve dag, tot een volledige dag, eenmaal per week. Gebruik refeeds bij voorkeur net voor de training en laat op de avond.

5. Het doel van een refeed is om op regelmatige intervals een signaal te geven dat terug een scherpe verhoging brengt van de factoren die metabolisme reguleren, voornamelijk dan leptine, schildklierhormonen en adiponectine. Als die factoren niet verlaagd zijn is geen nood voor een refeed. In tegenstelling tot een refeed houdt je een cheat day best op maximaal onderhoudscalorieën en niet meer dan dat. Maar uiteraard blijft de beste oplossing van geen cheat day te doen, maar die stoffen en calorieën te gaan verdelen doorheen de week. Ieder zijn voorkeur natuurlijk!

6. En zeer belangrijk! Get Back on track. Na het hebben van je cheatmeal is het tijd om door te gaan. Pak je gezonde routine weer op en houd je doel voor ogen! Verder kan je op Cheatdagen wat extra L-carnitine en Omega 3 toevoegen om de schade op te vangen

Door Peter Van Mol ,

Muscle And Sports Science